Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΑ-ΕΡΓΑΤΕΣ

Φεύγοντας από το χωριό μου για να πάω στο πανεπιστήμιο συνάντησα στο δρόμο δεκάδες παιδιά να μου προσφέρουν «υπηρεσίες», όπως το να μου καθαρίσουν τα τζάμια, να μου πουλήσουν χαρτομάντιλα, λουλούδια, να μου ζητούν από λεφτά, νερό μέχρι
 τσιγαρά.Η κίνηση τους μια και μοναδικη, ενα ανοιχτό χέρι μπροστά σου, χέρι κακουχίας, εξαθλίωσης, πόνου. Παιδιά-εργάτες, παιδιά-θύματα, παιδιά-σκλάβοι, χωρίς ανάσα, χωρίς σκέψη, ονειρα,ελπιδα,ελευθερια,ζωη.
Με το σημερινό μου κείμενο θα προσπαθήσω να εξετάσω το φαινόμενο της παιδικής εργασίας , το όποιο λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.
Η παγκοσμιότητα του , λοιπόν, αλλά κυρίως η ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη του με εκδηλώσεις απάνθρωπες - όλοι διαβάζουμε στο τύπο ότι καθημερινά 250.000.000 παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης σε διαφορές εργασίες και ότι ορισμένοι γονείς ξεπληρώνουν τα χρέη τους δίνοντας τα παιδιά τους στους δανειστές τους, με τον ορό να δουλεύουν αιωνία σ’αυτους . Το γεγονός αυτό με εξόργισε και σκέφτηκα ότι είναι πραγματικά άδικο και θλιβερό να βιώνουν τα παιδιά τέτοιες καταστάσεις.
Κάθε παΐδι έχει δικαίωμα στις χάρες της παιδικής ηλικιας. Να μπορεί δηλαδή , να μορφώνεται, να αναπτύσσει τις ικανότητες του, να βγαίνει στην αλάνα και να παίζει με τους φίλους του, να ερωτευτεί, να κάνει όνειρα για το μέλλον. Γιατί έχουμε χρέος όλοι, μικροί και μεγάλοι, να σταματήσουμε τη παιδική εκμετάλλευση.
Η προσπάθεια αυτή καλό είναι να ξεκινήσει με ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, να ευαισθητοποιηθούμε και να το εντάξουμε στις άμεσες προτεραιότητες μας. Για παράδειγμα, αν γνωστοποιήσουμε ότι 250.000.000 παιδιά εργάζονται παγκοσμίως, ότι 1.000.000 παιδιά πωλούνται, απαγαγωνται και εκπορνεύονται ετησίως, ότι 200.000 παιδιά πωλούνταν ως δούλοι μόνο στη Δ. και Καιρική, ότι 300.000 παιδιά χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του προβλήματος.
Ακόμη, τα ιδια τα σχολιοπαιδα που μορφώνονται και ενδιαφέρονται για τα παιδιά που εργάζονται, μπορούν να κάνουν τη δική τους εκστρατεία για τη καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης. Είναι εύκολο, για παράδειγμα, με τη συνεργασία όλων των σχολείων, μια σχολική μέρα να αφιερωθεί στη παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Έτσι, με φωτογραφίες, κείμενα, σκίτσα, διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το πρόβλημα και να βάλουν το λιθαράκι τους στην αντιμετώπιση του.
Επίσης, να διαμορφωθούν προγράμματα συνεργασίας όλων των χώρων για τη καταπολέμηση της παιδικής εργασίας (αυστηρότερες νομοθεσίες, καταγραφή όλων των παιδιών, αυστηρότερος έλεγχος από τους επιθεωρητές εργασίας). Να δημιουργούν κέντρα φροντίδας και ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ για τα παιδιά που εργάζονται και ζουν στους δρόμους(κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εθελοντές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να ξεφύγουν από το δρόμο).
Για την εξάλειψη η’ τον περιορισμό της παιδικής εργασίας αλλά και για την υλοποίηση των στόχων ως προς τη σωστή αντιμετώπιση των παιδιών από τη κοινωνία είναι απαραίτητη η ποιοτική λειτουργιά των κοινωνικών θεσμών. Αυτό το τρόπο θα συντελέσουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης για τα παιδιά, ώστε και εκείνα με τη σειρά τους να γίνουν ενεργοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου