Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 37η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου ανέφερε χαρακτηριστικά : «Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκύρια στην όποια διακυβεύονται πολλά», υποδεικνύοντας ότι στο προσκήνιο των αλλαγών και στην πρωτοπορία των κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων βρίσκεται πάντα η νέα γενιά.
Εδώ ακριβώς θέλω να εστιάσω και να καταθέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με τον ρόλο των νέων.
Μπορούν να πρωταγωνιστήσουν άραγε και να κάνουν την ανατροπή; Δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή οι νέοι δεν προφταίνουν να δουν, ν’ αντιληφτούν το σήμερα, να αποκτήσουν κάποια πείρα, να ατενίσουν το αύριο με αισιοδοξία. Βλέπουν ότι το μέλλον έρχεται απίστευτα πιο γρήγορα, παρά σε κάθε άλλη εποχή. Αυτή η λαχανιασμένη πορεία αποτελεί έναν αιφνιδιασμό που σαστίζει όλους τους νέους. Η γρήγορα ροη αλλάζει επαγγέλματα, τρόπο εργασίας, συνήθειες, συμπεριφορές. Οι νέοι αισθάνονται ακόμα βαθύτερη την αλλοτρίωση τους και γιατί οραματίζονται ένα κόσμο διαφορετικό από τον υπάρχοντα.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ….ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ!!!! Οι νέοι και οι νέες μιλούν για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τη καταξίωση της προσωπικότητας τους. Βαρέθηκαν τις επιφανειακές υποσχέσεις και τις προεκλογικές αγάπες χωρίς ουσία, τις ανύπαρκτες πολιτικές ηγεσίες και την ανικανότητα τους, τα ψέματα και την υποκρισία. Αηδιάζουν με την τρέχουσα λογική. Αιφνιδιάζονται από την πραγματικότητα. Ο νεανικός αυθορμητισμός και ο υπέρμετρος δυναμισμός τους βλέπει τον κόσμο με παρθένα μάτια.
Επιμένω, ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!! Χρειάζεται ανανέωση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι περισσότεροι νέοι στον κόσμο, είτε σπουδάζουν, είτε εργάζονται, είναι ολότελα απογοητευμένοι από τις σημερινές γενικές συνθήκες : από το σπίτι, το εκπαιδευτικό σύστημα, τις άθλιες οικονομικοπολιτικες εξελίξεις, τους φραγμούς που μπαίνουν από κοινωνικές συμβατικότητες, το αβέβαιο μέλλον και γενικά τη φιλοσοφία της εποχής. Στο κόσμο που τους ετοιμάζουν οι διαφορές πολιτικές ηγεσίες δεν βλέπουν καμία αποστολή, κανένα ιδανικό, κανένα στήριγμα. Εξουσιάζονται από διαφόρους τοξικομανείς της ευμάρειας, της πολίτικης διάβρωσης από το ΔΝΤ, τη Τρόικα και άλλους κουστουμαρισμένους αντιπροσώπους της κοινοβουλευτικής δικτατορίας. Βλέπουμε ότι τα κόμματα δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που τους απευθύνονται και κινδυνεύουν να καταντήσουν άδεια κελύφη, πολιτικές μορφές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και υποχείριο των κερδοσκόπων. Βλέπουν τώρα με τα ιδία τους τα μάτια ότι όλα εκείνα που είχαν πιστέψει ξεθωριάζουν, τσαλαπατιούνται.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι νέοι αποτελούν το θεμέλιο του έθνους. Μια νεολαία με αγνά, υγιή και υψηλή ιδανικά αποτελεί την καλύτερη υποδομή για την πρόοδο και την ευημερία του έθνους. Δεν περιορίζω και ενθαρρύνω τους  νέους στη συμβολή τους μόνο στις πολιτικές εξελίξεις αλλά γενικότερα σε καθετί που μπορεί να αναπτυχτεί για ένα κόσμο ανθρώπινο, καλύτερο, χωρίς κομματικές προϋποθέσεις να συνοδεύουν τη ζωή μας και να μας στοχοποιουν.
Οι νέοι θέλουν να κάνουν σημαντικά πράγματα, να αλλάξουν το κόσμο , να πολεμήσουν τη ψευτιά και την υποκρισία, την αθλιότητα, όλα αυτά που οι στίχοι τον αγαπημένων τους τραγουδιών «καταγγέλλουν». Μη ξέροντας σε τι να πιστέψουν και από το γεγονός ότι τα πάντα καταρρέουν σε θεσμούς και δομές, αγωνιούν για τον άνθρωπο, για τις άξιες, για τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Περισσότερο ανθρωπιστές μάχονται για μια κοινωνία όπου θα υπερτερεί το «εμείς», θα εξαλείφει η ατομικότητα και οι εγωκεντρικοί προσανατολισμοί και η ευτυχία του ανθρώπου δεν θα εξαρτάται από κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Η νεολαία αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο, διότι είναι το σήμερα και το αύριο κάθε κοινωνίας, είναι η γενιά που έρχεται να παραλάβει τη σκυτάλη της ζωής από τη γενιά που φεύγει και διαθέτοντας βαρύ προβληματισμό, πνευματική ωριμότητα και ερευνητική διάθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο. Η εθνική επιβίωση και η πορεία μιας χώρας είναι άμεσα εξαρτημένη από τα ιδανικά και τους στόχους των νέων. Στη νεότητα στηρίζεται το μέλλον κάθε έθνους και της ανθρωπότητας γενικότερα. Ήρθε η ώρα ΝΑ  ΤΟΥΣ  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ  ΛΟΙΠΟΝ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου